Hoe plant ik mijn tuinplanten?

Om goed om te gaan met tuinplanten is het belangrijk om een aantal dingen duidelijk te hebben. Zonder de juiste voorbereiding en behandeling van de beplanting zal de levensduur van de beplanting namelijk hard teruglopen. En uiteindelijk is het wel de bedoeling om zo lang mogelijk plezier te hebben van de beplanting. Hoe je die kansen kunt vergroten? Daarover zullen we hier wat meer vertellen.

Waar plant ik mijn tuinplanten?

De eerste stap is de plaatsing van de plant. Het is belangrijk om te bekijken of de plant zonlicht goed kan verdragen. En zo ja, in welke mate. Beplanting die goed gedijt in de schaduw is bijvoorbeeld Mansoor. Een prachtige bodembedekker die verder weinig zonlicht nodig heeft of het zelfs slechts tot een bepaalde mate kan verdragen, net hoe je het bekijkt.

Beplanting die daarentegen weer goed groeit en bloeit in zonlicht is bijvoorbeeld Acaena buchananii, Stekelnootje. Naast dat zonlicht hiervoor welkom is, is droogte ook geen probleem voor deze beplanting.

Tussen deze twee uitersten zijn er ook planten die zowel zon als schaduw prettig vinden, zoals de Koreaanse Zilverspar. Deze beplanting verenigt de goede eigenschappen van zon en schaduw en in dit geval is er ook nog eens weinig onderhoud nodig.

In welke grond plant ik mijn beplanting?

Voor iedere plant geldt dat ze de ene grondsoort beter kan verdragen dan de andere grondsoort. De meest voorkomende grondsoorten zijn:

Veengrond

Veengrond is een behoorlijk donkere grondsoort en het voelt een beetje sponsachtig aan. Dat komt doordat het niet allemaal grond is wat het is. Het is namelijk een mengsel van aarde met plantenresten, deze zijn in veel gevallen al voor een groot deel verteerd. Doordat het zo’n goede doorlatendheid kent, houdt het wel gemakkelijk voedingsstoffen vast. Daarentegen is de grond vaak wel erg nat en is de grondwaterstand ook erg hoog.

Kleigrond

Kleigrond is net als veengrond te herkennen aan de vochtige structuur. Verschil is dat er nu geen plantenresten in zitten, waardoor het noodzakelijk is om het bovenste gedeelte in de zomer te schoffelen en ieder najaar te voorzien van organisch materiaal. Daar tegenover staat wel dat het goed water vasthoudt, soms zo goed dat het water blijft staan. Vaak wordt er bij kleigrond gekozen voor drainagepijpen als het water niet gewenst is.

Zandgrond

Zandgrond in tegenstelling tot klei- en veengrond nooit last van zuurstofgebrek. Dat komt door de luchtige samenstelling. De keerzijde is dan weer dat het aanbrengen van organisch materiaal een noodzakelijk kwaad is, nog voor het planten. Ook is het bij droge periodes belangrijk geregeld water te geven aan de plant, tegelijk moet er wel aan gedacht worden dat daarmee ook de meststoffen wegspoelen. Daarom is geregeld bemesten ook van belang.

Zavelgrond

Zavelgrond is een mengsel van zandgrond en kleigrond. Het grootste deel bestaat uit zandgrond en is goed te bewerken. Deze grondsoort is voor heel veel beplating erg geschikt door de positieve eigenschappen die zand- en kleigrond eraan toevoegen.

 

paarse beplanting kopen 

Welke zuurgraad is goed voor mijn beplanting?

De zuurgraad (pH-waarde) wordt aangegeven met een getal van 1 tot en met 14 met 1 als meest zuur en 14 als minst zuur. Per beplantingssoort verschilt de gewenste zuurgraad. De ene plant houdt van zure grond, de andere van basische grond. Een neutrale grond ligt rond een pH-waarde van 7.

Er zijn tal van uitgebreide bodemanalyses mogelijk, hier wordt dat onder andere ingegaan op de pH-waarde. Van nature verzuurt de grond normaal gesproken, maar als je beplanting daar niet beter van wordt kun je ervoor kiezen om kalk te strooien. 

Hoe leg ik een border aan?

De plantenkeus is afhankelijk van de grond waar het in wordt geplant. De grond heb je geen/weinig invloed op, dus indirect ook niet op de beplanting.

Tenzij je ervoor kiest om zelf iets te creëren, zoals een border. Een border is een strook grond met allerlei soorten vaste beplating op een rij, meestal in verschillende hoogten voor de variatie. Het kan een onderdeel zijn van de tuin, maar meestal grenst het aan een schutting of een muur. Feitelijk dus een stuk grond waar je naar hartenlust grond en planten in kunt stoppen. Eventueel een verhoogd stuk, wanneer er bijvoorbeeld behoefte is aan een laag grondwaterpeil. Op deze manier kunnen er allerlei creatieve uitingen worden gegeven aan het aanleggen van een border.

Waar je ook aan kunt denken bij het aanleggen van een border is bijvoorbeeld de kleur van de planten, de hoogtes van de beplanting maar ook de plaatsing. Denk aan een zeeborder met veel verschillende planten van verschillende hoogtes. 

Wat hebben planten nodig nadat ze zijn geplant?

Direct na het planten is het verstandig om als goede start de beplanting direct te bemesten en voldoende water te geven.

Beplanting kopen in Friesland

Bent u benieuwd naar het assortiment van GreenSales Balk? U kunt langs komen bij ons op het terrein en ter plaatse besluiten welke beplanting u zou willen hebben. Het terrein is in totaal ongeveer 40.000 vierkante meter groot, één grote inspiratiebron. Ons groencentrum beslaat ongeveer 6.000 vierkante meter, de rest van de ruimte gebruiken wij als kwekerij. Op het hele terrein kunnen we u voorzien van informatie en advies over de beplanting waar u naar op zoek bent. 

GreenSales Balk is gevestigd aan Tsjerkepaed 2, 8571 RS in Harich (Friesland). Omliggend liggen dorpen als Emmeloord, Lemmer, Sloten, Sint Nicolaasga, Workum, Makkum, Joure, Heerenveen, Sneek en Bolsward.

 

Neem contact op