Welke zuurgraad heeft mijn grond?

Beplanting kan op vele manieren worden onderverdeeld. Denk aan het uiterlijk, maar ook aan de omstandigheden waar iedere plant anders mee om gaat of om kan gaan.

De zuurgraad is een onderdeel dat met het blote oog niet te zien is, maar wel grote gevolgen kan hebben voor de levensduur en gezondheid van de beplanting. De zuurgraad van de grond wordt aangegeven met een pH-waarde, deze kan variëren van 1 tot en met 14. Met 1 als heel zuur en 14 als alkalisch.

Welke zuurgraad heeft mijn beplanting nodig?

Er zijn een boel voorbeelden te bedenken van beplanting die goed kan aarden in zure grond of juist in alkalische grond. Chronologisch van zuurminnend naar kalkminnend:

  • Azalea en Rhododendron; 4.0 – 5.5
  • Zuurminnende beplanting; 5.0 – 6.0
  • Borders algemeen; 5.5 – 6.5
  • Bomen algemeen; 5.5 – 6.5
  • Gazons en kalkminnende planten; 6.0 – 7.0

Voorbeelden van zuurminnende beplanting is:

  • Dopheide
  • Magnolia
  • Camelia.

Voorbeelden van kalkminnende beplanting is:

  • Lavendel
  • Taxus
  • Vlinderstruik.

Beplanting heeft dus een voorkeur als het gaat om de zuurgraad van de bodem. Maar het betreft natuurlijk een samenspel met de grond, deze heeft ook zo z’n eigenschappen. Zo heeft veengrond bijvoorbeeld een lage zuurgraad, prima voor zuurminnende planten. 

Kan ik de zuurgraad van mijn grond verhogen of verlagen?

Wanneer de grond te basisch is, kan er dus voor worden gekozen de grond zuurder te maken door middel van turf of turfstrooisel. Deze natuurlijke weg is het makkelijkst en het goedkoopst, een chemische manier om dit te doen is daarom al snel overbodig.

Wanneer de grond te zuur is, kun je het best gewoon kalk strooien. Dit wordt opgenomen in de grond en de pH-waarde zal hierdoor oplopen. Dit kan worden gecombineerd met bodembewerking. Het verhogen of verlagen van de zuurgraad is een langdurig proces , dit moet je elk jaar toepassen om het op peil te houden

Welke soorten kalk zijn er voor beplanting?

Er zijn globaal drie soorten kalk beschikbaar die je hiervoor gebruiken kunt:

Dolokalk.
Dit is een zuivere, harde en goedkope kalk. Valt traag uit elkaar. Kan het best in het najaar worden gegeven.

Cocolietenkalk.
Deze kalk bestaat uit skeletten van fossiele algen. Het kan het hele jaar door gebruikt worden en lost erg snel op.

Maërl Kalk.
Deze kalksoort bevat wat meer mineralen. Dat komt doordat het afkomstig is van skeletten van zeedieren. Derhalve bevat het extra sporenelementen. Kan ook het hele jaar gebruikt worden. 

Welk grondsoort is zuur en welke niet?

Over het algemeen nemen grondsoorten al een zuurgraad aan, dit wordt beinvloed door het kalkgehalte van de grondsoort. Voor zand- en veengronden geldt bijvoorbeeld dat deze over het algemeen wat zuurder zijn, met een pH-waarde tussen de 4,5 en 5,5.

Kleigronden daarentegen zijn minder zuur met een pH-waarde vanaf ongeveer 6,7 en hoger. 

Beplanting kopen in Friesland

Bent u benieuwd naar het assortiment van GreenSales Balk? U kunt langs komen bij ons op het terrein en ter plaatse besluiten welke beplanting u zou willen hebben. Het terrein is in totaal ongeveer 40.000 vierkante meter groot, één grote inspiratiebron. Ons groencentrum beslaat ongeveer 6.000 vierkante meter, de rest van de ruimte gebruiken wij als kwekerij. Op het hele terrein kunnen we u voorzien van informatie en advies over de beplanting waar u naar op zoek bent. 

GreenSales Balk is gevestigd aan Tsjerkepaed 2, 8571 RS in Harich (Friesland). Omliggend liggen dorpen als Emmeloord, Lemmer, Sloten, Sint Nicolaasga, Workum, Makkum, Joure, Heerenveen, Sneek en Bolsward.

 

Neem contact op