Inheemse vaste planten voor de tuin op het zuiden

Ontdek een uitgebreid assortiment aantrekkelijke inheemse planten bij Groencentrum Greensales Balk. Met zorg hebben we de meest waardevolle inheemse vaste planten voor u uitgekozen, waarmee u de biodiversiteit in uw tuin kunt versterken. Wij benadrukken het belang van het ondersteunen van de natuur in Nederlandse tuinen, waar elk insect zijn eigen voorkeuren heeft voor voeding en zijn eitjes legt op cruciale waardplanten. Dit zorgt ervoor dat de nakomelingen direct toegang hebben tot het benodigde voedsel. De innige relatie tussen flora en fauna is kostbaar en verdient onze zorgvuldigheid.

Bij Groencentrum Greensales in Friesland hebben we een ruim aanbod inheemse vaste planten uit eigen kwekerij. Deze planten gedijen van nature in het Nederlandse klimaat, waardoor u niet alleen de lokale fauna ondersteunt, maar ook duurzame planten in huis haalt waar u jarenlang van kunt genieten.

Het aanplanten van inheemse planten zorgt ervoor dat het leven vanzelf terugkeert naar uw tuin. Wat is er mooier dan bijen, vlinders, hommels, egels en salamanders uw tuin te zien bezoeken? Een levendige tuin geeft niet alleen een goed gevoel, maar vormt ook de beloning voor uw inspanningen.

Door deze inheemse soorten te omarmen, dragen we bij aan het behoud van onze lokale natuurlijke schoonheid en ondersteunen we de dieren die daarvan afhankelijk zijn. Het is een investering in een groenere, gezondere toekomst voor Nederland en voor de unieke natuur die ons land kenmerkt 

Inheemse tuinplant die in elke tuin zou moeten staan. 

Dipsacus fullonum (Wilde kaardebol) Met zijn grote stekelige hoofdjes, waarin lila bloemen verschijnen, is de Grote kaardebol, Dipsacus fullonum, gemakkelijk te herkennen in de zomer.

Deze planten schieten omhoog tot wel twee meter en bloeien laat in de zomer. De bladeren vormen rond de stengel een natuurlijk waterkommetje dat na regen lang gevuld blijft en waar vogels vaak uit drinken. De bloemen leveren zowel nectar als stuifmeel en zijn daarom zeer geliefd bij allerlei (solitaire) bijen, waaronder behangersbijen en groefbijen.

Naast de Grote kaardebol, Dipsacus fullonum, komt in Nederland ook de Kleine kaardebol voor, D. pilosus, vooral in Zuid-Limburg. De weverskaarde, D. sativus, werd vroeger voornamelijk gebruikt voor het kaarden van wol, waarbij de stekelige zaaddoos werd gebruikt om wol te kammen en te ontdoen van klitten en vuil. Deze plant werd vroeger veel gekweekt, maar komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa. De Slipbladige kaardebol, D. laciniatus, tenslotte, is waarschijnlijk van Oost-Europese herkomst.

Puttertjes hebben een speciale voorkeur voor kaardebollen; mensen hebben een speciale voorkeur voor puttertjes. 's Winters zijn er mogelijk wel 200.000 putters in Nederland, omdat het erg goed met ze gaat, en ze zijn dol op zaden van uitgebloeide (tuin)bloemen. Als je deze planten in je tuin hebt, is een bezoek van putters bijna gegarandeerd, zelfs in de stad.

Van nature kun je de Grote kaardebol aantreffen in bermranden, op dijken en andere open plaatsen. Ze zijn niet kieskeurig wat betreft de grondsoort en doen het prima op zowel klei als zandgrond. Ook qua waterhuishouding zijn ze niet veeleisend en gedijen ze zowel op vochtige als droge grond. Ze staan echter het liefst in de volle zon. Deze plant zaait zich makkelijk uit, waardoor je elk jaar opnieuw van ze kunt genieten. 

Kortom, deze plant mag niet ontbreken in een natuurlijke inheemse tuin!

Wilde kaardebol (Dipsacus fullonum) | kwekerij tuincentrum

Groencentrum Greensales, inheemse vaste planten kweker.

Kom naar ons groencentrum in Balk en laat u verrassen door ons uitgebreide aanbod inheemse planten. Naast inheemse vaste planten hebben we een ruime selectie haagplanten, heesters, bomen en siergrassen beschikbaar. We heten u van harte welkom en helpen u graag bij het creƫren van een levendige en bio-diverse tuin!

inheemse vaste planten kwekerij | natuurlijk biologisch gekweekt | verkoop

Op ons terrein van maar liefst 40.000 vierkante meter kweken wij verschillende soorten inheemse tuinplanten.

Onze specialiteit ligt in het kweken van heesters, vaste planten en siergrassen in container, evenals een ruim assortiment laanbomen in pot. Bij ons in het groencentrum vind je natuurlijk ook ons eigen gekweekte assortiment, zodat je rechtstreeks bij de bron kunt kopen en verzekerd bent van de beste kwaliteit.