Gewone Dotterbloem inheemse moeras en oeverplant voor de natuurlijke vijvertuin.

Ontdek een uitgebreid assortiment aantrekkelijke inheemse planten bij Groencentrum Greensales Balk. Met zorg hebben we de meest waardevolle inheemse vaste planten voor u uitgekozen, waarmee u de biodiversiteit in uw tuin kunt versterken. Wij benadrukken het belang van het ondersteunen van de natuur in Nederlandse tuinen, waar elk insect zijn eigen voorkeuren heeft voor voeding en zijn eitjes legt op cruciale waardplanten. Dit zorgt ervoor dat de nakomelingen direct toegang hebben tot het benodigde voedsel. De innige relatie tussen flora en fauna is kostbaar en verdient onze zorgvuldigheid.

Bij Groencentrum Greensales in Friesland hebben we een ruim aanbod inheemse vaste planten uit eigen kwekerij. Deze planten gedijen van nature in het Nederlandse klimaat, waardoor u niet alleen de lokale fauna ondersteunt, maar ook duurzame planten in huis haalt waar u jarenlang van kunt genieten.

Het aanplanten van inheemse planten zorgt ervoor dat het leven vanzelf terugkeert naar uw tuin. Wat is er mooier dan bijen, vlinders, hommels, egels en salamanders uw tuin te zien bezoeken? Een levendige tuin geeft niet alleen een goed gevoel, maar vormt ook de beloning voor uw inspanningen.

Door deze inheemse soorten te omarmen, dragen we bij aan het behoud van onze lokale natuurlijke schoonheid en ondersteunen we de dieren die daarvan afhankelijk zijn. Het is een investering in een groenere, gezondere toekomst voor Nederland en voor de unieke natuur die ons land kenmerkt 

Inheemse planten geschikt voor vijveroevers en vochtige borders.

Caltha palustris – Gewone Dotterbloem kan zowel als waterplant als borderplant gebruikt worden. De gewone dotterbloem is bijna helemaal eetbaar; de wortel, het blad en de bloemknop. De bloem is licht giftig wanneer deze in bloei is en bloeit in april en mei met grote, dooiergele bloemen van 2 tot 5 cm. Soms zie je in de herfst een tweede bloei.

Naast insecten die bij mooi weer de bloemen veelvuldig bezoeken en bestuiven, zorgt ook de regen voor de bestuiving. Als het regent blijven de bloemen geopend en lopen ze vol water, waardoor het stuifmeel op de stempels komt. Water zorgt ook voor de verspreiding van de zaden. In juni splijten de peulen open en worden de zaden door regen- of slootwater meegenomen.

Dotterbloemen vormen een frisse aanvulling met hun gele bloemen in de natuurlijke vijver. Plant ze op de scheiding tussen het oever- en moerasgedeelte. Moerasplanten hebben een belangrijke functie in de vijver; ze absorberen voedingsstoffen zoals stikstof en fosfor, waardoor de waterkwaliteit verbetert. Bovendien biedt deze waterplant een schuilplaats voor verschillende soorten waterdieren en insecten. De mooie en opvallende gele bloemen van de dotterbloem geven jouw vijver een fleurige uitstraling.

Inheemse beplanting voor de vochtige tuin


Groencentrum Greensales, inheemse vaste planten kweker.

Kom naar ons groencentrum in Balk en laat u verrassen door ons uitgebreide aanbod inheemse planten. Naast inheemse vaste planten hebben we een ruime selectie haagplanten, heesters, bomen en siergrassen beschikbaar. We heten u van harte welkom en helpen u graag bij het creëren van een levendige en bio-diverse tuin!

inheemse vaste planten kwekerij

Op ons terrein van maar liefst 40.000 vierkante meter kweken wij verschillende soorten tuinplanten.

Onze specialiteit ligt in het kweken van heesters, vaste planten en siergrassen in container, evenals een ruim assortiment laanbomen in pot. Bij ons in het groencentrum vind je natuurlijk ook ons eigen gekweekte assortiment, zodat je rechtstreeks bij de bron kunt kopen en verzekerd bent van de beste kwaliteit.