Inheems siergrassoort voor een natuurlijke tuin.

Ontdek een uitgebreid assortiment aantrekkelijke inheemse planten bij Groencentrum Greensales Balk. Met zorg hebben we de meest waardevolle inheemse vaste planten voor u uitgekozen, waarmee u de biodiversiteit in uw tuin kunt versterken. Wij benadrukken het belang van het ondersteunen van de natuur in Nederlandse tuinen, waar elk insect zijn eigen voorkeuren heeft voor voeding en zijn eitjes legt op cruciale waardplanten. Dit zorgt ervoor dat de nakomelingen direct toegang hebben tot het benodigde voedsel. De innige relatie tussen flora en fauna is kostbaar en verdient onze zorgvuldigheid.

Bij Groencentrum Greensales in Friesland hebben we een ruim aanbod inheemse vaste planten uit eigen kwekerij. Deze planten gedijen van nature in het Nederlandse klimaat, waardoor u niet alleen de lokale fauna ondersteunt, maar ook duurzame planten in huis haalt waar u jarenlang van kunt genieten.

Het aanplanten van inheemse planten zorgt ervoor dat het leven vanzelf terugkeert naar uw tuin. Wat is er mooier dan bijen, vlinders, hommels, egels en salamanders uw tuin te zien bezoeken? Een levendige tuin geeft niet alleen een goed gevoel, maar vormt ook de beloning voor uw inspanningen.

Door deze inheemse soorten te omarmen, dragen we bij aan het behoud van onze lokale natuurlijke schoonheid en ondersteunen we de dieren die daarvan afhankelijk zijn. Het is een investering in een groenere, gezondere toekomst voor Nederland en voor de unieke natuur die ons land kenmerkt 

Inheemse siergrassen met speelse overhangende aartjes.

Briza media (Bevertjes) is een heemplant afkomstig uit droge graslanden. De hartvormige bloemetjes van dit inheemse siergras zijn geelbruin van kleur. De naam "bevertjes" of "trilgras" heeft het te danken aan het ratelen van de platte aartjes in de wind.

De namen Beefgras, Trilgras en Bevertjes worden het meest gebruikt. In Twente, Salland en de Graafschap Zutphen noemt men de plant Hazenbrood, in de laatste streek ook Schuddekopjes. In de Achterhoek van Gelderland spreekt men van Spinnekopjes, in Noord-Limburg van Rozeleerkes, in Zuid-Limburg van Nimmerstil, in de Duinstreek van Vrouwentongen, in Walcheren van Siddergras en Wemelgrasjes. De naam Briza is mogelijk afgeleid van het Griekse "britho," wat "ik balanceer" betekent, verwijzend naar de zeer beweeglijke aartjes. Er zijn ook andere verklaringen. "Media" verwijst naar "middelste."

Briza media, ook wel Trilgras of Bevertjes genoemd, heeft een erg vroege bloei (voor grassen). De bloei vindt plaats met opvallende platte aartjes in de periode juni-juli. Deze aartjes zijn talrijk, zijdelings samengedrukt, hartvormig-eirond, tot 7 mm lang, 5-9-bloemig, ten slotte even breed als lang, glanzend, uiteindelijk hangend en door de dunne stelen zeer beweeglijk.

Er zijn twee andere soorten Trilgras, Briza, die in België en Nederland te vinden zijn, maar ze zijn zeer zeldzaam en uitheems. Beide zijn eenjarig en dus gemakkelijk uit de grond te trekken, in tegenstelling tot Bevertjes. Vooral Klein trilgras (Briza minor) is de soort die verward kan worden, omdat ook Bevertjes een klein voorkomen kan hebben. Klein trilgras heeft een langer tongetje (2-6 mm) dat ook spitser is. Groot trilgras (Briza maxima) heeft aanzienlijk minder, maar grotere, rijkerbloemige en sterk overhangende aartjes.

Toepassing in de heemtuin

Het blad van deze plant blijft wintergroen. Zet deze plant ergens neer waar je tegenlicht krijgt in de avondzon, dat is prachtig. Bevertjes gedijen het beste in de volle zon.

Onderhoud

In het vroege voorjaar snoei je de plant licht terug. Zo behoudt deze prachtige heemplant zijn schoonheid en is het een aanwinst voor elke natuurrijke tuin.

siergrassen die geschikt zijn tussen inheemse planten.


Groencentrum Greensales, inheemse vaste planten kweker.

Kom naar ons groencentrum in Balk en laat u verrassen door ons uitgebreide aanbod inheemse planten. Naast inheemse vaste planten hebben we een ruime selectie haagplanten, heesters, bomen en siergrassen beschikbaar. We heten u van harte welkom en helpen u graag bij het creëren van een levendige en bio-diverse tuin!

inheemse vaste planten kwekerij

Op ons terrein van maar liefst 40.000 vierkante meter kweken wij verschillende soorten tuinplanten.

Onze specialiteit ligt in het kweken van heesters, vaste planten en siergrassen in container, evenals een ruim assortiment laanbomen in pot. Bij ons in het groencentrum vind je natuurlijk ook ons eigen gekweekte assortiment, zodat je rechtstreeks bij de bron kunt kopen en verzekerd bent van de beste kwaliteit.