Inheemse schaduwplanten en varenplanten | Kwekerij voor de natuurlijke tuin

Ontdek een uitgebreid assortiment aantrekkelijke inheemse planten bij Groencentrum Greensales Balk. Met zorg hebben we de meest waardevolle inheemse vaste planten voor u uitgekozen, waarmee u de biodiversiteit in uw tuin kunt versterken. Wij benadrukken het belang van het ondersteunen van de natuur in Nederlandse tuinen, waar elk insect zijn eigen voorkeuren heeft voor voeding en zijn eitjes legt op cruciale waardplanten. Dit zorgt ervoor dat de nakomelingen direct toegang hebben tot het benodigde voedsel. De innige relatie tussen flora en fauna is kostbaar en verdient onze zorgvuldigheid.

Bij Groencentrum Greensales in Friesland hebben we een ruim aanbod inheemse vaste planten uit eigen kwekerij. Deze planten gedijen van nature in het Nederlandse klimaat, waardoor u niet alleen de lokale fauna ondersteunt, maar ook duurzame planten in huis haalt waar u jarenlang van kunt genieten.

Het aanplanten van inheemse planten zorgt ervoor dat het leven vanzelf terugkeert naar uw tuin. Wat is er mooier dan bijen, vlinders, hommels, egels en salamanders uw tuin te zien bezoeken? Een levendige tuin geeft niet alleen een goed gevoel, maar vormt ook de beloning voor uw inspanningen.

Door deze inheemse soorten te omarmen, dragen we bij aan het behoud van onze lokale natuurlijke schoonheid en ondersteunen we de dieren die daarvan afhankelijk zijn. Het is een investering in een groenere, gezondere toekomst voor Nederland en voor de unieke natuur die ons land kenmerkt 

De meest indrukwekkende inheemse varens in ons land.

Osmunda regalis – Koningsvaren behoort tot de meest indrukwekkende inheemse varens in ons land. Voor 1800 kwam deze varen veel voor in bossen en tuinen, maar haar populariteit verminderde toen tropische orchideeën bekend werden. Kwekers ontdekten dat de wortelkluit van de Koningsvaren uitstekend diende als basis voor het kweken van orchideeën. Dit leidde tot massale uitgravingen, waardoor de Koningsvaren zeldzamer werd en zelfs op de rode lijst van bedreigde plantsoorten belandde.

Deze varen heeft lichtbruine sporenpluimen die decoratief zijn en iets lijken op uitgebloeide Astilbes. Ze gedijt goed op vochtige plekken, vooral op vochtige gronden waar ze tot wel twee meter hoog kan worden. Oude planten hebben harige, bruine wortelstokken die 20-30 cm boven de grond uitsteken en kunnen wel 100 jaar oud worden.

Koningsvaren is ideaal voor vochtige tot natte gronden met voldoende humus. Het is een polvormende plant, wat betekent dat ze niet snel zal woekeren, waardoor de verspreiding van de plant gemakkelijk te controleren is. Deze varen vereist nauwelijks onderhoud; het dode blad kan na de winter worden verwijderd om plaats te maken voor het nieuwe blad dat weer zal uitlopen, waardoor de Koningsvaren een frisse uitstraling behoudt.

Osmunda regalis – Koningsvaren - schaduwplanten


Koningsvaren is ideaal voor vochtige tot natte gronden met voldoende humus.


Groencentrum Greensales, groot aanbod inheemse vaste planten van eigen kwekerij.

Kom naar ons groencentrum in Balk en laat u verrassen door ons uitgebreide aanbod inheemse planten. Naast inheemse vaste planten hebben we een ruime selectie haagplanten, heesters, bomen en siergrassen beschikbaar. We heten u van harte welkom en helpen u graag bij het creëren van een levendige en bio-diverse tuin!

inheemse vaste planten kwekerij | natuurlijk biologisch gekweekt | verkoop

Op ons terrein van maar liefst 40.000 vierkante meter kweken wij verschillende soorten inheemse tuinplanten.

Onze specialiteit ligt in het kweken van heesters, vaste planten en siergrassen in container, evenals een ruim assortiment laanbomen in pot. Bij ons in het groencentrum vind je natuurlijk ook ons eigen gekweekte assortiment, zodat je rechtstreeks bij de bron kunt kopen en verzekerd bent van de beste kwaliteit.