Inheemse oever en vijverplanten | Aanbod van eigen kwekerij

Ontdek een uitgebreid assortiment aantrekkelijke inheemse planten bij Groencentrum Greensales Balk. Met zorg hebben we de meest waardevolle inheemse vaste planten voor u uitgekozen, waarmee u de biodiversiteit in uw tuin kunt versterken. Wij benadrukken het belang van het ondersteunen van de natuur in Nederlandse tuinen, waar elk insect zijn eigen voorkeuren heeft voor voeding en zijn eitjes legt op cruciale waardplanten. Dit zorgt ervoor dat de nakomelingen direct toegang hebben tot het benodigde voedsel. De innige relatie tussen flora en fauna is kostbaar en verdient onze zorgvuldigheid.

Bij Groencentrum Greensales in Friesland hebben we een ruim aanbod inheemse vaste planten uit eigen kwekerij. Deze planten gedijen van nature in het Nederlandse klimaat, waardoor u niet alleen de lokale fauna ondersteunt, maar ook duurzame planten in huis haalt waar u jarenlang van kunt genieten.

Het aanplanten van inheemse planten zorgt ervoor dat het leven vanzelf terugkeert naar uw tuin. Wat is er mooier dan bijen, vlinders, hommels, egels en salamanders uw tuin te zien bezoeken? Een levendige tuin geeft niet alleen een goed gevoel, maar vormt ook de beloning voor uw inspanningen.

Door deze inheemse soorten te omarmen, dragen we bij aan het behoud van onze lokale natuurlijke schoonheid en ondersteunen we de dieren die daarvan afhankelijk zijn. Het is een investering in een groenere, gezondere toekomst voor Nederland en voor de unieke natuur die ons land kenmerkt 

Inheemse planten die goed gedijen op vochtige bodems. 

Lysimachia vulgaris (Grote Wederik) is een inheemse plant die goed gedijt op vochtige bodems. Hierdoor is het een aantrekkelijke oeverplant voor langs natuurlijke vijvers en wadi's. Deze plant bloeit met losse pluimen van kleine gele stervormige bloemen, elk met een opvallende rode vlek in het midden. De bloeiperiode van Grote Wederik strekt zich uit van begin juni tot en met augustus, waardoor het een echte zomerbloeier is. Eenmaal gevestigd, toont deze plant zijn taaie karakter.

In Groningen staat Grote Wederik bekend als gele veenwortel en wilde wenen. Op Goeree en in Groningen wordt het ook wel wilde wilg genoemd, terwijl het in Zuid-Holland de namen vader- en moederplant draagt. De botanische naam Lysimachia is afgeleid van Lysimachus, een veldheer van Alexander de Grote en later koning van Thracië, of van Lysimachus, een geneesheer uit de Oudheid. Het specifieke epitheton 'vulgaris' betekent gewoon.

De forse planten van Grote Wederik worden druk bezocht door verschillende insecten. Deze plant fungeert als waardplant voor de Wederikdwergspanner (Anticollix sparsata), een nachtvlinder, en de Gewone slobkousbij (Macropis europaea). Wederik is het enige geslacht in onze flora dat zogenaamde oliebloemen heeft en wordt dan ook bezocht door de kleine, ongeveer negen mm grote slobkousbij, die zorg draagt voor de bestuiving. De olie wordt afgescheiden door klierharen op de voet van de vergroeide helmdraden. Vrouwelijke bijen verzamelen deze olie tegelijk met pollen. Het mengsel van pollen en olie vegen de bijtjes tijdens de vlucht bij elkaar aan de achterpoten, waar het wordt opgeslagen in speciale zakvormige aanhangsels, de “slobkousen”. Met dit mengsel worden de larven gevoed. Slobkousbijen en Wederik zijn nauw op elkaar afgestemd: de bijen komen uit hun poppen omstreeks de langste dag, precies dezelfde tijd dat Grote Wederik begint te bloeien. Deze fascinerende eigenschappen maken Grote Wederik een belangrijk en boeiend onderdeel van ons natuurlijk ecosysteem. 

Inheemse planten die goed gedijen op vochtige bodems.

Groencentrum Greensales, inheemse vaste planten kweker.

Kom naar ons groencentrum in Balk en laat u verrassen door ons uitgebreide aanbod inheemse planten. Naast inheemse vaste planten hebben we een ruime selectie haagplanten, heesters, bomen en siergrassen beschikbaar. We heten u van harte welkom en helpen u graag bij het creëren van een levendige en bio-diverse tuin!

inheemse vaste planten kwekerij

Op ons terrein van maar liefst 40.000 vierkante meter kweken wij verschillende soorten tuinplanten.

Onze specialiteit ligt in het kweken van heesters, vaste planten en siergrassen in container, evenals een ruim assortiment laanbomen in pot. Bij ons in het groencentrum vind je natuurlijk ook ons eigen gekweekte assortiment, zodat je rechtstreeks bij de bron kunt kopen en verzekerd bent van de beste kwaliteit.