Inheemse vaste planten soorten met bodembedekkende eigenschappen.

Ontdek een uitgebreid assortiment aantrekkelijke inheemse planten bij Groencentrum Greensales Balk. Met zorg hebben we de meest waardevolle inheemse vaste planten voor u uitgekozen, waarmee u de biodiversiteit in uw tuin kunt versterken. Wij benadrukken het belang van het ondersteunen van de natuur in Nederlandse tuinen, waar elk insect zijn eigen voorkeuren heeft voor voeding en zijn eitjes legt op cruciale waardplanten. Dit zorgt ervoor dat de nakomelingen direct toegang hebben tot het benodigde voedsel. De innige relatie tussen flora en fauna is kostbaar en verdient onze zorgvuldigheid.

Bij Groencentrum Greensales in Friesland hebben we een ruim aanbod inheemse vaste planten uit eigen kwekerij. Deze planten gedijen van nature in het Nederlandse klimaat, waardoor u niet alleen de lokale fauna ondersteunt, maar ook duurzame planten in huis haalt waar u jarenlang van kunt genieten.

Het aanplanten van inheemse planten zorgt ervoor dat het leven vanzelf terugkeert naar uw tuin. Wat is er mooier dan bijen, vlinders, hommels, egels en salamanders uw tuin te zien bezoeken? Een levendige tuin geeft niet alleen een goed gevoel, maar vormt ook de beloning voor uw inspanningen.

Door deze inheemse soorten te omarmen, dragen we bij aan het behoud van onze lokale natuurlijke schoonheid en ondersteunen we de dieren die daarvan afhankelijk zijn. Het is een investering in een groenere, gezondere toekomst voor Nederland en voor de unieke natuur die ons land kenmerkt 

Bodembedekkende vaste planten met sierlijke gevlekte bladeren.

Longkruid (Pulmonaria officinalis) is een inheemse bodembedekker met gevlekte bladeren en een rijke bloei in het vroege voorjaar. De plant is te herkennen aan haar trompetvormige bloemen die variëren van rozerood tot blauw, en haar bladeren die bedekt zijn met witte vlekken. Deze plant komt voor op beschaduwde plekken in loofbossen op lemige, voedselrijke en humeuze bodems, van licht zure tot licht kalkrijke standplaatsen, in enkele delen van België en Nederland.

Longkruid behoort tot de ruwbladigen (Boraginaceae) en begint te bloeien in maart, wanneer bijen net actief zijn. Het is een lage plant met ruw behaarde bladeren. De originele soort heeft donkergroene bladeren met wittige vlekken en blauwpaarse bloemen. De plant wordt ongeveer 30 cm hoog, en er zijn verschillende variëteiten beschikbaar, waaronder sommige met ongevlekte bladeren en verschillende bloemkleuren, zoals rood, blauw en wit.

De bloemen van Longkruid veranderen van roze naar violet en uiteindelijk naar blauw naarmate ze ouder worden. Deze kleurverandering trekt verschillende bestuivers aan, waarbij roze bloemen voornamelijk worden bezocht door bijen zoals Anthophora pilipes, terwijl diverse Bombus- en Osmia-soorten de voorkeur geven aan blauwe bloemen. Longkruid is een waardevolle voedselbron voor bijen, hommelkoninginnen en vroege dagvlinders vanwege de nectar en het stuifmeel dat het biedt.

Naast haar ecologische waarde heeft Longkruid ook historische en medicinale geschiedenis. De wetenschappelijke soortnaam 'officinalis' duidt erop dat de plant vroeger gebruikt werd als een geneeskrachtige plant. Met name in de wortelstok bevinden zich stoffen die wondhelend en ontsmettend zijn, wat aangeeft dat deze plant ook in kloostertuinen werd gekweekt vanwege haar medicinale eigenschappen.

De bloemen van Longkruid veranderen van roze naar violet en uiteindelijk naar blauw

Groencentrum Greensales, inheemse vaste planten kweker.

Kom naar ons groencentrum in Balk en laat u verrassen door ons uitgebreide aanbod inheemse planten. Naast inheemse vaste planten hebben we een ruime selectie haagplanten, heesters, bomen en siergrassen beschikbaar. We heten u van harte welkom en helpen u graag bij het creëren van een levendige en bio-diverse tuin!

inheemse vaste planten kwekerij | natuurlijk biologisch gekweekt | verkoop

Op ons terrein van maar liefst 40.000 vierkante meter kweken wij verschillende soorten inheemse tuinplanten.

Onze specialiteit ligt in het kweken van heesters, vaste planten en siergrassen in container, evenals een ruim assortiment laanbomen in pot. Bij ons in het groencentrum vind je natuurlijk ook ons eigen gekweekte assortiment, zodat je rechtstreeks bij de bron kunt kopen en verzekerd bent van de beste kwaliteit.