Vaste planten voor een droge, zonnige tuin.

Ontdek een uitgebreid assortiment aantrekkelijke inheemse planten bij Groencentrum Greensales Balk. Met zorg hebben we de meest waardevolle inheemse vaste planten voor u uitgekozen, waarmee u de biodiversiteit in uw tuin kunt versterken. Wij benadrukken het belang van het ondersteunen van de natuur in Nederlandse tuinen, waar elk insect zijn eigen voorkeuren heeft voor voeding en zijn eitjes legt op cruciale waardplanten. Dit zorgt ervoor dat de nakomelingen direct toegang hebben tot het benodigde voedsel. De innige relatie tussen flora en fauna is kostbaar en verdient onze zorgvuldigheid.

Bij Groencentrum Greensales in Friesland hebben we een ruim aanbod inheemse vaste planten uit eigen kwekerij. Deze planten gedijen van nature in het Nederlandse klimaat, waardoor u niet alleen de lokale fauna ondersteunt, maar ook duurzame planten in huis haalt waar u jarenlang van kunt genieten.

Het aanplanten van inheemse planten zorgt ervoor dat het leven vanzelf terugkeert naar uw tuin. Wat is er mooier dan bijen, vlinders, hommels, egels en salamanders uw tuin te zien bezoeken? Een levendige tuin geeft niet alleen een goed gevoel, maar vormt ook de beloning voor uw inspanningen.

Door deze inheemse soorten te omarmen, dragen we bij aan het behoud van onze lokale natuurlijke schoonheid en ondersteunen we de dieren die daarvan afhankelijk zijn. Het is een investering in een groenere, gezondere toekomst voor Nederland en voor de unieke natuur die ons land kenmerkt 

Inheemse voedselrijke planten voor insecten in de herfstmaanden. 

Hylotelephium telephium (hemelsleutel) Vetplanten, waaronder de Hemelsleutel, zijn gemakkelijk te herkennen aan hun wasachtige uiterlijk en dikke, vlezige bladeren. De bloemkleur varieert van heel lichtgeel tot roodpaars, en toch behoren ze tot dezelfde soort. Ze bloeien in de nazomer en herfst en trekken veel insecten aan, zoals bijen, zweefvliegen en vlinders. De plant dient ook als waardplant voor de Apollovlinder en het Vetkruidblauwtje. Opmerkelijk is dat de Hemelsleutel ook verbonden is met een stippelmot, de Hemelsleutel-stippelmot. De bloemen zijn klein maar staan dicht bij elkaar in half bolvormige trossen bovenaan de plant. Soms bloeien ze zelfs tot in oktober, waardoor ze insecten in de tuin voorzien van hun broodnodige voedsel. Na de bloei sterven de bovengrondse delen van de plant in het najaar af. Snoei ze pas na de winter, aangezien de bloemhoofden nuttig zijn en een prachtig wintersilhouet bieden.

Een anders soort naast de Hemelsleutel (Hylotelephium telephium) is de roze Hemelsleutel (Hylotelephium spectabile). Deze twee zijn inheems op het noordelijk halfrond.

Volgens de legende verloor Sint Petrus ooit zijn sleutels van de hemelpoort, en waar ze op aarde vielen, ontstond deze plant.

De Hemelsleutel wordt vaak verward met een grotere (ontsnapte) tuinplant genaamd Basterdhemelsleutel (Hylotelephium 'Herbstfreude').

De naam Hemelsleutel wordt in veel regio's gebruikt, net als de namen "Huislook" en "St. Janskruid". In Friesland staat de plant bekend als "Hemellof", in Twente als "Donderloof", in de Graafschap Zutphen als "Donderkruid", in Noord-Overijssel, aan de Veluwezoom en in de Graafschap Zutphen als "Smeerwortel", op Walcheren als "Breukkruid" en "Moederplant", en op Walcheren en in Zeeuws-Vlaanderen als "Kroontjeskruid".

De Hemelsleutel is een perfecte inheemse plant voor een droge, zonnige tuin. Sedum kan goed tegen droogte dankzij de dikke bladeren waarin hij water opslaat voor warme, droge periodes. Pas als het blad begint te kreukelen, is dat een teken van watertekort.

Hylotelephium telephium (hemelsleutel) inheemse Vetplanten

Groencentrum Greensales, inheemse vaste planten kweker.

Kom naar ons groencentrum in Balk en laat u verrassen door ons uitgebreide aanbod inheemse planten. Naast inheemse vaste planten hebben we een ruime selectie haagplanten, heesters, bomen en siergrassen beschikbaar. We heten u van harte welkom en helpen u graag bij het creëren van een levendige en bio-diverse tuin!

inheemse vaste planten kwekerij | natuurlijk biologisch gekweekt | verkoop

Op ons terrein van maar liefst 40.000 vierkante meter kweken wij verschillende soorten inheemse tuinplanten.

Onze specialiteit ligt in het kweken van heesters, vaste planten en siergrassen in container, evenals een ruim assortiment laanbomen in pot. Bij ons in het groencentrum vind je natuurlijk ook ons eigen gekweekte assortiment, zodat je rechtstreeks bij de bron kunt kopen en verzekerd bent van de beste kwaliteit.