Inheemse vaste planten voor grotere tuinen in landelijk gebied.

Ontdek een uitgebreid assortiment aantrekkelijke inheemse planten bij Groencentrum Greensales Balk. Met zorg hebben we de meest waardevolle inheemse vaste planten voor u uitgekozen, waarmee u de biodiversiteit in uw tuin kunt versterken. Wij benadrukken het belang van het ondersteunen van de natuur in Nederlandse tuinen, waar elk insect zijn eigen voorkeuren heeft voor voeding en zijn eitjes legt op cruciale waardplanten. Dit zorgt ervoor dat de nakomelingen direct toegang hebben tot het benodigde voedsel. De innige relatie tussen flora en fauna is kostbaar en verdient onze zorgvuldigheid.

Bij Groencentrum Greensales in Friesland hebben we een ruim aanbod inheemse vaste planten uit eigen kwekerij. Deze planten gedijen van nature in het Nederlandse klimaat, waardoor u niet alleen de lokale fauna ondersteunt, maar ook duurzame planten in huis haalt waar u jarenlang van kunt genieten.

Het aanplanten van inheemse planten zorgt ervoor dat het leven vanzelf terugkeert naar uw tuin. Wat is er mooier dan bijen, vlinders, hommels, egels en salamanders uw tuin te zien bezoeken? Een levendige tuin geeft niet alleen een goed gevoel, maar vormt ook de beloning voor uw inspanningen.

Door deze inheemse soorten te omarmen, dragen we bij aan het behoud van onze lokale natuurlijke schoonheid en ondersteunen we de dieren die daarvan afhankelijk zijn. Het is een investering in een groenere, gezondere toekomst voor Nederland en voor de unieke natuur die ons land kenmerkt 

Inheemse planten geschikt voor oevers en vochtige kruiden borders.

Cardamine pratensis (Pinksterbloem) ook wel bekend als de Pinksterbloem, is een typische weideplant die hele weilanden lila kan kleuren. Zulke weilanden zie je tegenwoordig nauwelijks meer, vooral niet in agrarische gebieden. Pinksterbloemen voelen zich niet thuis in overbemest grasland en ze gedijen het beste in vochtige omgevingen. Helaas zijn de meeste weilanden tegenwoordig niet vochtig genoeg voor deze prachtige bloemen vanwege de verlaagde waterstand en de overheersing van snelgroeiende grassoorten.

Pinksterbloemen groeien nu voornamelijk langs sloten en perceelranden. De naam 'pinksterbloem' is eigenlijk misleidend en heeft niets te maken met Pinksteren. De naam zou eigenlijk 'pinkenbloem' moeten zijn, verwijzend naar jonge koeien (pinken) die in het vroege voorjaar, iets eerder dan de melkgevende koeien, de wei in konden. Het tijdstip waarop het jongvee naar buiten kon, viel samen met de bloeiperiode van de pinksterbloemen.

De pinksterbloem is een middelhoge plant die in het voorjaar bloeit met prachtige licht-lila tot roze of paarse bloemen. Deze inheemse plant gedijt vooral in vochtige gebieden. In zeer natte omstandigheden past de plant zich op een bijzondere manier aan: de deelblaadjes hebben korte stelen en beginnen al wortels te vormen terwijl ze nog aan de plant vastzitten. Wanneer ze van de plant vallen, kunnen deze deelblaadjes uitgroeien tot nieuwe planten

Insecten op de pinksterbloem

Deze graslandplant heeft wat met het oranjetipje, een witte vlinder met oranje vleugelpunten. Zodra de pinksterbloem bloeit, is ook het oranjetipje present om er haar eitjes op af te zetten. Deze 4,5 centimeter grote vlinder is een echte voorjaarsvlinder. Hij fladdert van april tot juni tussen de pinksterbloemen en het mannetje is gemakkelijk te herkennen door zijn feloranje voorvleugels. De rups van deze vlinder doet zich te goed aan de voedselrijke zaaddoosjes (hauwtjes) van de Pinksterbloem. Hij wordt ook wel distelvink genoemd omdat de rups ook op distels voorkomt

Spuug op of nabij de Pinksterbloemen:

De Pinksterbloem staat ook bekend als Schuimkruid vanwege het feit dat het een favoriete verblijfplaats is van een diertje dat in zijn eigen schuim leeft. Koekoeksspuug is de naam van het schuimnest van veel soorten cicaden. Het zijn altijd de nimfen die een schuimnest maken. Het schuimnest bestaat uit plantensap dat door de cicade wordt uitgezogen en vervolgens wordt opgeklopt tot een schuimnest. Dit nest beschermt de cicade tegen vijanden, parasieten, straling en uitdroging. Als de cicade wordt verplaatst, bijvoorbeeld door uitspoeling na een regenbui, maakt hij gewoon een nieuw nest.

Pinksterbloemen zijn echte vitaminebommetjes.

De bladeren werden vroeger gegeten vanwege hun hoge gehalte aan vitamine C. Daarnaast bevatten ze ook veel vitamine B, E en K. De Pinksterbloem staat bekend om zijn heilzame eigenschappen; deze eetbare wilde plant heeft namelijk een sterk zuiverende werking. Hij is antibacterieel en krampstillend, stimuleert de stofwisseling, drijft vocht af en helpt goed tegen blaas- en nierklachten.

Kruidenplanten voor bloeiende kruidengrassen en oevers



Groencentrum Greensales, inheemse vaste planten kweker.

Kom naar ons groencentrum in Balk en laat u verrassen door ons uitgebreide aanbod inheemse planten. Naast inheemse vaste planten hebben we een ruime selectie haagplanten, heesters, bomen en siergrassen beschikbaar. We heten u van harte welkom en helpen u graag bij het creëren van een levendige en bio-diverse tuin!

inheemse vaste planten kwekerij

Op ons terrein van maar liefst 40.000 vierkante meter kweken wij verschillende soorten tuinplanten.

Onze specialiteit ligt in het kweken van heesters, vaste planten en siergrassen in container, evenals een ruim assortiment laanbomen in pot. Bij ons in het groencentrum vind je natuurlijk ook ons eigen gekweekte assortiment, zodat je rechtstreeks bij de bron kunt kopen en verzekerd bent van de beste kwaliteit.