Inheemse vaste planten soorten met geel oranje bloemen.

Ontdek een uitgebreid assortiment aantrekkelijke inheemse planten bij Groencentrum Greensales Balk. Met zorg hebben we de meest waardevolle inheemse vaste planten voor u uitgekozen, waarmee u de biodiversiteit in uw tuin kunt versterken. Wij benadrukken het belang van het ondersteunen van de natuur in Nederlandse tuinen, waar elk insect zijn eigen voorkeuren heeft voor voeding en zijn eitjes legt op cruciale waardplanten. Dit zorgt ervoor dat de nakomelingen direct toegang hebben tot het benodigde voedsel. De innige relatie tussen flora en fauna is kostbaar en verdient onze zorgvuldigheid.

Bij Groencentrum Greensales in Friesland hebben we een ruim aanbod inheemse vaste planten uit eigen kwekerij. Deze planten gedijen van nature in het Nederlandse klimaat, waardoor u niet alleen de lokale fauna ondersteunt, maar ook duurzame planten in huis haalt waar u jarenlang van kunt genieten.

Het aanplanten van inheemse planten zorgt ervoor dat het leven vanzelf terugkeert naar uw tuin. Wat is er mooier dan bijen, vlinders, hommels, egels en salamanders uw tuin te zien bezoeken? Een levendige tuin geeft niet alleen een goed gevoel, maar vormt ook de beloning voor uw inspanningen.

Door deze inheemse soorten te omarmen, dragen we bij aan het behoud van onze lokale natuurlijke schoonheid en ondersteunen we de dieren die daarvan afhankelijk zijn. Het is een investering in een groenere, gezondere toekomst voor Nederland en voor de unieke natuur die ons land kenmerkt 

Inheemse waardplant voor een groot aantal insecten.

Linaria vulgaris (Vlasbekje) De bloemen van deze inheemse vaste plant zijn geeloranje van kleur en bloeien in juni, juli, augustus, september en oktober. De plant groeit het best op een zonnige plek met voedselrijke grond. Het Wilde Vlasbekje werd voorheen Vlas-Leeuwenbekje genoemd. Als we goed kijken, zien we inderdaad de gelijkenis met een geopende leeuwenmuil. Het Wilde Vlasbekje behoort niet tot de Vlasfamilie, maar de smalle blaadjes zijn niet te onderscheiden van Vlas- of Linumblaadjes, vandaar dus de naam. De plant kan 30–90 cm hoog worden en bloeit in trossen aan de stengeltoppen. Vroeger werd de plant ook als geneesmiddel gebruikt, met name als vochtafdrijvend middel of laxeermiddel. De bloemetjes zijn eetbaar en bruikbaar als garnering. Deze plant is zeer winterhard.

De plant dient als waardplant voor de larven van een groot aantal Lepidoptera-soorten en andere insecten, zoals wolfsmelkuil (Acronicta euphorbiae), boksbaardvlinder (Amphipyra tragopoginis), gamma-uil (Autographa gamma), vlasbekuiltje (Calophasia lunula), Charidryas gorgone carlota, vlasbekdwergspanner (Eupithecia linariata), heidedwergspanner (Eupithecia satyrata), Falseuncaria ruficiliana, tweekleurige parelmoervlinder (Proclossiana eunomia eunomia), oranje o-vlinder (Pyrrhia umbra), randvlekuil (Rusina ferruginea) en Stenoptilia bipunctidactyla.

Doordat de bloem door middel van de onderlip is afgesloten, kan bestuiving alleen plaatsvinden door krachtige insecten zoals hommels of bijen. Omdat de nectar zich achter in het lange spoor bevindt, blijven vooral langtongige hommels over.

Je vindt deze inheemse pioniersoort op omgewerkte grond in ruigten en op grazige plaatsen, langs spoorwegen en in de duinen. Wat nog intrigerender is, is dat het Vlasbekje niet alleen kan overleven in minder gunstige omstandigheden, maar ook actief bijdraagt aan het verrijken van de bodem. Door middel van symbiotische relaties met bodemmicro-organismen en zijn natuurlijke vermogen om stikstof uit de lucht te binden, draagt deze plant bij aan de verbetering van de bodemstructuur en -kwaliteit.

Linaria vulgaris (Vlasbekje) | inheemse biologische vaste planten kwekerij

Groencentrum Greensales, inheemse vaste planten kweker.

Kom naar ons groencentrum in Balk en laat u verrassen door ons uitgebreide aanbod inheemse planten. Naast inheemse vaste planten hebben we een ruime selectie haagplanten, heesters, bomen en siergrassen beschikbaar. We heten u van harte welkom en helpen u graag bij het creëren van een levendige en bio-diverse tuin!

inheemse vaste planten kwekerij | natuurlijk biologisch gekweekt | verkoop

Op ons terrein van maar liefst 40.000 vierkante meter kweken wij verschillende soorten inheemse tuinplanten.

Onze specialiteit ligt in het kweken van heesters, vaste planten en siergrassen in container, evenals een ruim assortiment laanbomen in pot. Bij ons in het groencentrum vind je natuurlijk ook ons eigen gekweekte assortiment, zodat je rechtstreeks bij de bron kunt kopen en verzekerd bent van de beste kwaliteit.