vroegbloeiende inheemse vaste plant met een heerlijke geur.

Ontdek een uitgebreid assortiment aantrekkelijke inheemse planten bij Groencentrum Greensales Balk. Met zorg hebben we de meest waardevolle inheemse vaste planten voor u uitgekozen, waarmee u de biodiversiteit in uw tuin kunt versterken. Wij benadrukken het belang van het ondersteunen van de natuur in Nederlandse tuinen, waar elk insect zijn eigen voorkeuren heeft voor voeding en zijn eitjes legt op cruciale waardplanten. Dit zorgt ervoor dat de nakomelingen direct toegang hebben tot het benodigde voedsel. De innige relatie tussen flora en fauna is kostbaar en verdient onze zorgvuldigheid.

Bij Groencentrum Greensales in Friesland hebben we een ruim aanbod inheemse vaste planten uit eigen kwekerij. Deze planten gedijen van nature in het Nederlandse klimaat, waardoor u niet alleen de lokale fauna ondersteunt, maar ook duurzame planten in huis haalt waar u jarenlang van kunt genieten.

Het aanplanten van inheemse planten zorgt ervoor dat het leven vanzelf terugkeert naar uw tuin. Wat is er mooier dan bijen, vlinders, hommels, egels en salamanders uw tuin te zien bezoeken? Een levendige tuin geeft niet alleen een goed gevoel, maar vormt ook de beloning voor uw inspanningen.

Door deze inheemse soorten te omarmen, dragen we bij aan het behoud van onze lokale natuurlijke schoonheid en ondersteunen we de dieren die daarvan afhankelijk zijn. Het is een investering in een groenere, gezondere toekomst voor Nederland en voor de unieke natuur die ons land kenmerkt 

Inheemse laag groeiende tuinplanten die geschikt zijn voor vochtige tuinen.

Viola odorata (Maarts Viooltje) is een bescheiden schoonheid met een betoverend aroma. Dit kleine viooltje onderscheidt zich van zijn tuincentrumgenoten door zijn subtiele charme en heerlijke geur.

De naam "Maarts viooltje" verwijst natuurlijk naar zijn bloeiperiode in maart, maar het wordt ook wel het "welriekend viooltje" genoemd vanwege zijn aangename geur. De geslachtsnaam "Viola" is afgeleid van het Griekse woord "vion," wat geur betekent.

Het Maarts viooltje gedijt het liefst aan bosranden, in struikgewas en in lichte bosschages. Het is een plant die van halfschaduw houdt en flaneert het liefst op voedselrijke, humusrijke en vochtige bodems. Het begint zijn bloeiseizoen in maart en gaat door tot juni, en in milde winters kun je deze plant zelfs eerder tegenkomen. De bloemen van het Maarts viooltje zijn tweeslachtig, wat betekent dat ze zowel mannelijke als vrouwelijke organen bevatten. Ze hebben zowel stampers met stuifmeelkorrels als meeldraden. In tegenstelling tot sommige andere viooltjes heeft het Maarts viooltje geen bladeren langs de bloemstengel, maar groeien de bladeren direct uit de wortelstok, die zich net boven of iets onder de grond bevindt.

De bloemen zijn vaak niet goed zichtbaar, omdat ze niet volledig ontwikkelen en meestal in een soort knopstadium blijven. Ze bestuiven zichzelf en ontwikkelen zich dan tot 'normale' zaaddozen. Onderzoek heeft aangetoond dat de daglengte hierop vaak invloed heeft.

In tuinen kan het Maarts viooltje dienen als een bescheiden, vaak groenblijvende bodembedekker. Het gedijt goed in combinatie met inheemse soorten zoals lievevrouwebedstro, gevlekt longkruid, bosaardbei, bosanemoon, slanke sleutelbloem en wilde akelei.

Kortom, het Maarts viooltje is een subtiele schat die de lente inluidt met zijn geurige aanwezigheid.

vroeg bloeiende inheemse viooltjes paars


Groencentrum Greensales, inheemse vaste planten kweker.

Kom naar ons groencentrum in Balk en laat u verrassen door ons uitgebreide aanbod inheemse planten. Naast inheemse vaste planten hebben we een ruime selectie haagplanten, heesters, bomen en siergrassen beschikbaar. We heten u van harte welkom en helpen u graag bij het creëren van een levendige en bio-diverse tuin!

inheemse vaste planten kwekerij

Op ons terrein van maar liefst 40.000 vierkante meter kweken wij verschillende soorten tuinplanten.

Onze specialiteit ligt in het kweken van heesters, vaste planten en siergrassen in container, evenals een ruim assortiment laanbomen in pot. Bij ons in het groencentrum vind je natuurlijk ook ons eigen gekweekte assortiment, zodat je rechtstreeks bij de bron kunt kopen en verzekerd bent van de beste kwaliteit.